Fijn hout

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou echt fijn hout is om op branden. Deze vraag is niet zo gek, aangezien iedere houtbewerker daar vaak een andere mening over heeft. Zelf brand ik graag op beukenhout. Onze beukenhouten planken hebben weinig nerf, zijn zo glad als een spiegel en hard genoeg om niet meteen met je brander de diepte in te schieten.

Kleur

Beukenhout heeft een fijne kleur. Ongestoomd is het lichtgeel van kleur en daar komt de afbeelding die je brandt heel mooi uit. Gestoomd heeft beuken diverse tinten die prachtig opkleuren als je er met druivenpitolie overheen gaat. Zelf vind ik dat altijd een prachtig moment: je haalt de schoonheid van de plank omhoog en maakt je werkstuk echt af! Dat is fijn hout!

Verzorging

Een onbehandelde plank leeft helemaal op van een flinke behandeling met olie. Verzorging van de plank is essentieel als je de plank mooi wilt houden. Hout is een natuurproduct en blijft reageren op vocht en warmte. Het is dus niet zo gek als planken in de loop van de tijd kromtrekken of scheuren als ze regelmatig flink nat worden gemaakt. Door de planken alleen vochtig af te nemen voorkom je vaak vervelende scheuren.

Bij intensief gebruik raad ik altijd aan om de plank schoon te maken met zeezout en een halve citroen. Je strooit het zeezout royaal over de plank en wrijft het in met de halve citroen. Als de plank zo is schoongemaakt, is een goede laag druivenpitolie nodig om de plank weer helemaal in de oude staat terug te brengen.

Nieuw leven

Heb jij een houten plank die bijna nieuw leven in moet worden geblazen? Dat kan! Als je een plank hebt die van goede kwaliteit is, kun je de plank stevig opschuren tot je een schone laag tegenkomt in het hout. Onze planken zijn allemaal rond de 2 cm dik en kunnen dus wel wat hebben. Heb je de plank stevig geschuurd? Dan weer een nieuwe laag olie er op en de plank is echt zo goed als nieuw! Zelfs gemene wijnvlekken zijn zo aan te pakken!

Druivenpitolie

Wij smeren onze planken na het branden in met druivenpitolie. Deze olie heeft geen kleur van zichzelf en is geurloos. Hij haalt alleen de kleur van de plank op en laat geen luchtjes achter in je keuken. Druivenpitolie is in verschillende supermarkten te koop en bijkomend voordeel: je hoeft het niet alleen voor je planken te gebruiken, je kunt er ook gewoon mee koken! Andere oliën die voor voeding gebruikt worden kunnen ook prima op de plank, maar kunnen dus kleur afgeven of een geurtje. handig om te weten.

Andere houten producten

Brand je wel eens andere houten producten zoals theedozen of onderzetters? Deze leven ook helemaal op van een lekker laagje olie! In de workshopruimte hebben we een houten theedoos met ons eigen logo erop en deze gaat regelmatig van hand tot hand. Door de theedoos in te smeren met druivenpitolie voorkom je dat mensen vette afdrukken achterlaten op het hout. Ook is de doos makkelijker te reinigen met een vochtig doekje, zonder dat je dit ziet in het hout. Kleine tip dus 🙂

Fijn hout!

Op maat

Heeft u  een eigen idee dat u graag uitgewerkt zou willen zien? We kunnen veel producten op maat maken in onze eigen werkplaats. Neem gerust contact met ons op, we denken graag met u mee!

Social media

Vindt u het leuk om regelmatig nieuwe producten van ons voorbij te zien komen? Volg ons dan op Instagram en Facebook!

Andere berichten