Herinneringen op hout

Zomaar op een doordeweekse woensdag zette ik mijn herinneringen op hout. Mijn vader is nu meer dan 3 jaar geleden overleden. Hij tekende tot aan zijn dood de prachtigste bloemen, dieren en andere schetsjes. Voor onze zoon tekende hij een mapje vol met dieren. Dierentuindieren en bosdieren, die onze zoon, toen 2 jaar oud, allemaal herkende, behalve één. Hangend op opa’s knie zei hij op opa’s vraag: “Wat is dit voor dier?” “Tis een poes opa..” Opa moest lachen en zei: “Het is eigenlijk een vos, maar het zou ook een poes kunnen zijn.” Waarop onze zoon zei: “Lijkt wel op een vos hoor opa.” Het is nog steeds een hele dierbare herinnering, van een warm moment tussen opa en kleinkind.

Hout

Het mapje ligt hier al 3 jaar in de kast. Ik kijk er regelmatig in en denk dan terug. Aan de tijd dat papa ons mee naar het bos nam en ons tevergeefs de namen van bloemen, planten en beestjes bij wilde brengen. Nu heb ik al met enige regelmaat gedacht: had ik toen maar beter geluisterd, dan had ik nu misschien wat groenere vingers gehad… Wat hij me wel bij heeft weten te brengen is de liefde voor hout. Papa was regelmatig in de weer met stukken boomstam, houten palen en bij voorkeur: verweerde stukken hout met gekke uitstulpingen waar hij iets in zag. Dan veranderde hij een houtblok in een mini dierentuin. Iedere knoest en iedere ring leek op een ander dier. Geweldig. Een uil op een houten paal siert nu mijn workshopruimte. Die krijgt af en toe een aai over zijn bol. Ik ben anders met hout bezig dan papa, maar probeer wel van niks iets te maken. Dat was zijn sterke kant en misschien heb ik dat een beetje van hem meegekregen.

Tekeningen

Voor moederdag maken verschillende kinderen tekeningen voor hun moeders en oma’s, die ik voor ze op een houten plank graveer met de laser. Ineens schoten de tekeningen van mijn vader door mijn hoofd. Ik heb ze omgezet in een voor de laser leesbaar bestand en ze rollen er nu uit. Het raakt me. Die tekeningen, zo loepzuiver overgenomen in een subtiele houtkleur, door de laser in het hout gegraveerd. Prachtig. Deze tekeningen gaan aan de muur, in ons eigen huis. Zodat ik iedere dag naar ze kan kijken en samen met onze zoon nog even kan grinniken om wat hij toen tegen opa zei.

Foto’s

Heb je nu geen tekeningen zoals ik, maar bijvoorbeeld mooie foto’s of andere tastbare herinneringen die wij voor je op hout kunnen zetten? Laat het ons gerust weten. We zullen er met respect mee omgaan en ze zo op het hout maken, alsof het een herinnering van onszelf was. De laser is nauwkeurig, kan zeer gedetailleerd overnemen wat we invoeren. Het mooiste resultaat geven foto’s waar weinig schaduw in te vinden is. Het lichte beukenhout wat we gebruiken om de tekening of foto op te zetten, werkt heel positief op het resultaat. En ja, er kan een nerf of knoestje te vinden zijn in het geheel. Dat geeft het sfeer en ik hout 😉 ervan!

Herinneringen op houtHerinneringen op hout

 

 

Andere berichten